Tinnitus (Kulak çınlaması)

Kulak çınlaması (tinnitus) nedir?
Tinnitus, çevreden herhangi bir ses uyaranı olmaksızın, kafamızın içinden veya kulağımızdan duyduğumuz uğultu, vızıltı, ıslık sesi, akarsu sesi, zil sesi gibi sesler için kullanılan bir isimdir. Ses bir kulaktan ya da her ikisinden geliyor gibi hissedilebilir. Kulaktan ses gelmesi ya da kulak çınlaması sürekli veya aralıklı bir şekilde olabilir. Bu nedenle net olarak tarif edilemeyebilir.
Kulaktan ses gelmesi – kulak çınlaması genellikle yaşlı bireylerde görülmekle birlikte her yaş grubunda ortaya çıkabilir. Tinnitus, işitme kaybı veya başka kulak problemleri olan bireylerde daha yaygın görülür. Ancak, normal işiten bireylerde de görülebilir.
Tinnitusa yaklaşım
Kulak çınlaması, kendi başına, tek bir hastalık değildir. Birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Bunların bazıları çok ciddi kulak ya da beyin sorunları iken, bazı hastalarda ise özgün bir neden bulunamayabilir. Belirli bir nedene bağlı olarak oluşan çınlamada, ilgili kulak çınlaması sebepleri belirlenip tedavi edilerek çınlama ortadan kalkar. Yapılan kulak burun boğaz muayenesi, ilgili görüntüleme ve tetkiklerle herhangi bir neden bulunmayan ve çınlamadan günlük hayatta olumsuz etkilenen hastalarda tedavi yöntemlerinden bir ya da birkaçı uygulanır.

Kulak Hastalıkları Ana Sayfası
Orta Kulakta Su Toplanması (Efüzyonlu Otitis Media) (Seröz Otitis Media)
Vertigo – Dengesizlik Hissi – Baş Dönmesi Tanı ve Tedavisi
Vertigo (Baş Dönmesi) Nedenleri
Vertigoda Tanısal Değerlendirme (Videonistagmografi)
Dış Kulak Yolu İltihabı (Otitis Eksterna) (Eksternal Otit)
Timpanoskleroz (Kulak Zarı ve Orta Kulakta Kireçlenme)
Detaylı bilgi için:
Prof.Dr. Haldun OĞUZ
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları, Ses Bozuklukları, Baş-Boyun Cerrahisi
Telefon: 0 312 284 28 88 – GSM: 0 531 431 06 94
Adres: Neorama İş Merkezi Kat 5 No.20 Söğütözü, Ankara