Ses Teli Polibi

Ses Teli Polibi Nedir?

Ses teli polibi,  ses tellerinde en sık görülen rahatsızlıklardan birisidir. Muayene sırasında sınırları normal dokudan belirgin şekilde ayırt edilebilen bir kütle olarak tanımlanabilir. Genellikle ses tellerinden birinde ya da her ikisinde, ses tellerinin birbirine çarptığı iç yüzeyde görülür. Beyaz, pembe ya da kırmızı renkli olabilir. Genellikle ses tellerinin en çok titreştiği orta bölgesinde yer alır.

ses-telipolip

Ses teli polibi iyi huyludur, doğru tanı konulduğunda kötü huylu bir hastalığa (ses teli kanseri) dönüşme riski teorik olarak yoktur. Ancak, ses teli poliplerinin, özellikle uygun olmayan muayene koşullarında ya da tecrübesiz değerlendirmeler ile başka larinks hastalıkları ile karıştırılabilmesi olasıdır. Dolayısı ile en güvenilir tanı her zaman patolojik inceleme ile koyulur.

Ses Teli Polibinin Belirtileri Nelerdir?

Ses teli poliplerinde en sık belirti ses kısıklığıdır. Bu kısıklık, düzensiz ses teli kapanması nedeniyle sesin pürüzlüboğuk, soluklu ya da değişken çıkması şeklinde görülebilir. Polipler çok değişik şekil ve büyüklüklerde görülebildiğinden belirtilerin yoğunluğu ve çeşitliliği de farklılıklar arz eder. Genellikle ağrıya yol açmaz, ancak, uzun süreli ya da eforlu ses kullanımı sonrası boyun çevresinde ağrı ve acıma hissedilebilir.

Ses Telinde Polip Nasıl Oluşur?

Ses teli polipleri, tıpkı ses teli nodüllerinde olduğu gibi sesin hiperfonksiyonel kullanımı (sesin aşırı ve yanlış kullanımı) sonrası oluşur. Ses teli nodüllerinde genellikle devamlılık arz eden bir yanlış kullanım mevcutken, ses teli polibi genellikle bağırma, çığlık atma, gürültülü ortamda çok yüksek sesle konuşma gibi bir seferlik bir ses travmasının ardından ortaya çıkar. Küçük bir polip oluştuktan sonra, tekrarlayan ses travmaları ve polibin bulunduğu bölgenin iritasyonu ile polibin boyutu büyüyebilir ve hastanın şikayetleri daha belirgin hale gelebilir ya da artabilir.

Ses Teli Polibinin Şekli Nasıldır, Neye Benzer?

Polip, sağlıklı ses teli dokusuna ince bir sapla ya da geniş bir tabanla bağlanabilir. Bazen milimetrik bir sapı varken, bazı olgularda ses telinin tüm iç yüzeyinden kaynak alabilir. Genellikle tek bir ses telinden kaynaklansa da, her iki ses telinde de bulunabilir. Rengi sıklıkla ses teli içerisine kanamaya bağlı kırmızı (hemorajik polip) olsa da, pembe, beyaz, hatta mor olarak da görülebilir. Bazı polipler ise beyaz, gri, cam gibi görülebilir. Bu poliplere hyalin polibi adı da verilir.

ses-teli-polibi

Ses Telinde Polip Tanısı Nasıl Koyulur?

Ses telinde polip tanısı ses telleri ve larinksin (gırtlağın) muayenehane koşullarında uygun aletler ile görüntülenmesi ile koyulur. Kullanılan alete göre yapılan işlemin adı rijit endoskopik larinks muayenesi (videolaringostroboskopi) ya da fleksibl fiberoptik laringoskopidir. Stroboskopik ışık altında yapılan inceleme bizim için daha fazla bilgi vericidir. Bu muayene günümüzde gelişmiş aletler sayesinde hem sert hem de eğilebilir endoskoplar aracılığı ile yapılabilmektedir. Stroboskopik muayene ile polibin boyutu ve yerleşim yerine bağlı olarak değişecek şekilde ses teli kapanmasının etkilendiği görülür. Saplı polipler muayene sırasında ses tellerinin üstüne ve altına doğru yer değiştirebilir.

Ses Teli Polibi Nasıl Tedavi Edilir?

Ses hastalıklarının tamamında olduğu gibi, ses teli polibinin tedavisinde de üç ana yöntem mevcuttur. Bu yöntemler,

  1. Davranışsal yöntemler: Ses Terapisi
  2. Tıbbi yöntemler: İlaçla Tedavi
  3. Cerrahi yöntemler: Ses teli mikroskobik cerrahisi (Fonomikrocerrahi) (Ses Ameliyatı)

Ses istirahati, ses hijyeni ve diğer ses terapisi yaklaşımları ses teli polibi tedavisinde, özellikle ses teli polibi ameliyatından sonra tekrar oluşumunun önlenmesi açısından çok önemlidir. Ses teli polibini oluşturan yanlış ses davranışı ne kadar terk edilirse bir daha ses teli polibi oluşumu da o kadar kolay önlenebilir.

İlaçla tedavi, polip oluşumuna yatkınlık yaratan durumların (alerji, enfeksiyon, reflügibi) yönetilmesinde yarar sağlayan bir yaklaşımdır.

ses-teli polib

Ses Teli Polibi Tedavisinde Ses Teli Ameliyatı

Fonomikrocerrahi (ses ameliyatı), ses teli poliplerinin tedavisinde en etkin ve en kısa sürede sonuç alınmasını sağlayan tedavi yöntemidir. Ameliyat sırasındaki esas amaç, hastalıklı dokunun tamamı çıkarılırken, sağlıklı ve güçlü ses teli dokusunun tamamen korunmasıdır. Ses teli epitelinin ve epitelin altında yer alan ses kalitesi için çok değerli olan yüzeyel lamina propria tabakasının korunması cerrahi sonrası sonuçları mükemmelleştirir. Cerrahinin ardından ses terapisi ve medikal tedavi ile uygun kombinasyonu cerrahi etkinliğini arttırır.

ses-teli-polibi  polipler

Bunlar da İlginizi Çekebilir

fonomikrocerrahi

Fonomikrocerrahi

Modern laringolojinin kurucularından olan Hans von Leden, ses kalitesi ve ses perdesini değiştiren işlemleri tanımlamak için 1963 yılında ilk kez “fonocerrahi” tanımını kullanmıştır.

reinke-odemi

Reinke Ödemi (Polipoid Kordit)

Reinke ödemi (polipoid kordit), ses telleri yüzey epitelinin hemen altında koyu, jöle benzeri sıvı birikimi ile karakterize bir ses teli hastalığıdır. Reinke ödemi olan bir hastamıza ses tellerin

ses-yaslanma-ve-coklu-ilac-kullanimi

Ses, Yaşlanma ve Çoklu İlaç Kullanımı

Ses, birçok faktörden etkilenir. Bunlardan birisi bireyin yaşıdır. Yaşlı nüfusun tüm nüfusa oranı dünya çapında artmaktadır. Yaşlı insanlarda seste yorgunluk, titreme, ses tonu değişiklikleri, maksimu

RANDEVU TALEBİ

* Lütfen form alanlarını giriniz, bilgileriniz gizli tutulmaktadır.