Servikal Vertigo

Servikal Vertigo Nedir?

Servikal vertigo (boyun kaynaklı vertigo), baş dönmesi nedenlerinden birisidir. Boyun sorunlarının eşlik ettiği, baş ve boyun hareketleri ile ortaya çıkan denge sorunları olarak tanımlanabilir. Bazen kısa süreli (akut) vertigo, bazen belirli pozisyonlarda belirgin hale gelen (pozisyonel) vertigo, bazı durumlarda ise uzun süreli (kronik) bir süreçte ortaya çıkabilir.

servikal-vertigo

Servikal Vertigo Nedenleri Nelerdir?

İki ayrı nedenle ortaya çıkabilir. Birincisi, boyundaki kas, tendon ve bağ elemanlarındaki duyu (proprioseptif) uyaranlardaki sorunlardır. Boyun yapılarının bulunduğu yer ve durumu ile ilgili yanlış verilerin denge sistemi tarafından algılanması, yani bu verilerin göz ve iç kulak denge organı gibi merkezler ile uyumlu olmaması, baş dönmesi, dengesizlik, sersemlik hissi gibi ifade edilen duruma yol açabilir. İkinci neden ise boyundaki damarsal yapılardaki fonksiyon bozukluğu nedeniyle oluşan kısa ya da uzun süreli iskemi halidir.

Vertigoda Şikayetler Nasıl Ortaya Çıkar?

Başın geriye atılması, bir yere uzanılması ya da eğilip bir yere ulaşmak gibi hareketler vertebrobaziler damar sistemine kan akışını olumsuz olara etkileyerek vertigoya neden olabilir. Yaşlı kişilerde yatar durumdan hızla ayağa kalkma halinde oluşan tansiyon düşmesi, vertebral  kan akımında azalmaya neden olabilir.

Servikal Vertigosu Olan Bireylerin Şikayetleri Nelerdir?

Hastalarda dengesizlik hissinin yanı sıra, baş ağrısı, bayılacakmış gibi olma, bulantı, kusma, kulak çınlaması, işitmede azalma, nadiren gözde ışık çakma hissi de bulunabilir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

yetiskinlerde-isitme-kaybi

Yetişkinlerde İşitme Kaybı

Yetişkinlerde İşitme Kaybı: Ne Zaman Şüphelenmeli ve Ne Yapılmalı? Kendi işitme sağlığım iyi, ancak işitme kaybı olan tanıdıklarım var: Onlara nasıl yardımcı olabilirim?

sensorinoral-isitme-kaybi

Sensörinöral İşitme Kaybı

Sensörinöral işitme kaybı, iç kulaktan yani kokleadan başlayarak beyindeki işitme merkezine kadar olan bölgelerde oluşan hasarlardan kaynaklanmaktadır. Sensörinöral tipte olan işitme kayıplarının yakl

kulak-mantari

Kulak Mantarı

Kulak mantarı (otomikoz), dış kulak yolunda oluşan mantar enfeksiyonudur. Genellikle sıcak, nemli ve tozlu bölgelerde yaşayan bireylerde daha sık görülmektedir. Tam klinik adı fungal otitis eksternadı

RANDEVU TALEBİ

* Lütfen form alanlarını giriniz, bilgileriniz gizli tutulmaktadır.