Gırtlak Kanseri Tedavisi

Gırtlak Kanseri Nedir?

Gırtlak kanseri, ses tellerini ve boğazın alt bölgesini etkileyen bir kanser türüdür. Tedavi, kanserin evresine, hastanın genel sağlık durumuna ve kanserin tam olarak hangi bölgeyi etkilediğine bağlı olarak belirlenir. Erken teşhis edilen vakalarda tedavi başarı oranı oldukça yüksektir. Gırtlak kanseri tedavisi genellikle cerrahi müdahale, radyoterapi, kemoterapi veya bu yöntemlerin kombinasyonlarından oluşur.

Gırtlak kanseri tedavisi, kanserin evresine ve yerleşimine göre kişiselleştirilir.

  • Erken Evre Kanserler: Genellikle cerrahi veya radyoterapi ile tedavi edilir.
  • Orta Evre Kanserler: Radyoterapi ve kemoterapinin kombinasyonu sıkça kullanılır.
  • İleri Evre Kanserler: Total larenjektomi sonrası kemoterapi ve radyoterapi kombinasyonu tercih edilebilir.

Gırtlak Kanseri Tedavisinde Kullanılan Yöntemler Nelerdir?

Cerrahi Tedavi

Cerrahi müdahale, gırtlak kanserinde sıkça kullanılan bir tedavi yöntemidir. Kanserli dokunun tamamen çıkarılmasını sağlar. Özellikle erken evrelerde, hastalığın tekrar etme riskini büyük ölçüde azaltır.

  • Endoskopik - Mikroskobik Cerrahi (Kordektomi) : Erken evre kanserlerde lazer kullanılarak kanserli dokunun çıkarılması, minimal invaziv bir yöntemdir. Ses tellerinin sadece hastalıklı bölgesinin alınmasını içerir. Ameliyat sonrası ses, nefes ve yutma fonksiyonları son derecede yüz güldürücüdür.
  • Parsiyel Larenjektomi: Sadece kanserli bölgenin alınması, sesin korunmasını sağlar. Daha az invaziv bir yöntemdir ve iyileşme süreci diğer cerrahilere göre daha hızlıdır.
  • Total Larenjektomi: Gırtlağın tamamen alınması, genellikle ileri evre kanserlerde uygulanır. Bu işlem sonrası trakeostomi (nefes almak için boğazda açılan bir delik) gerekebilir.

Radyoterapi (Işın Tedavisi)

  • Kanserli hücrelerin öldürülmesi veya büyümelerinin durdurulması için yüksek enerjili ışınlar kullanılır.
  • Erken evre kanserlerde tek başına uygulanabilir, ileri evrelerde cerrahi sonrası destekleyici tedavi olarak tercih edilir.
  • Tedavi genellikle haftada 5 gün olmak üzere 5-7 hafta boyunca uygulanır.
  • Yan Etkiler: Yutma güçlüğü, ağız kuruluğu ve cilt hassasiyeti gibi yan etkiler görülebilir. Bu yan etkiler geçicidir.

Kemoterapi

  • Kemoterapi, kanserli hücreleri öldürmek veya büyümelerini durdurmak için kan yoluyla tüm vücuda yayılan güçlü ilaçların kullanıldığı bir tedavi yöntemidir.
  • İleri evre kanserlerde radyoterapi ile birlikte uygulanarak etkisini artırabilir.
  • Kemoterapi, damar yoluyla veya oral yolla uygulanabilir.
  • Seanslar arasında, vücudun iyileşmesine izin vermek için dinlenme süreleri bulunur.
  • Yan Etkiler: Saç dökülmesi, mide bulantısı, yorgunluk gibi sistemik etkiler görülebilir. Kemoterapinin yan etkileri kişiden kişiye değişebilir. Yan etkiler geçicidir.

Radyoterapi ve kemoterapi sırasında dengeli bir diyet, tedavinin yan etkilerini hafifletmeye yardımcı olur. Yeterli miktarda su içmek önemlidir. Vücut, tedavi sürecinde normalden daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar. Tedavi sürecinin getirdiği zorluklarla başa çıkmak için psikolojik destek alınabilir.

İmmünoterapi ve Hedefe Yönelik Tedavi

  • İmmünoterapi: Bağışıklık sisteminin kanser hücrelerine karşı savaşmasını destekleyen ilaçlar kullanılır.

  • Hedefe Yönelik Tedavi: Sadece kanserli hücreleri hedef alan daha spesifik bir tedavi yöntemidir.

Gırtlak Kanseri Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci

Gırtlak kanseri tedavisinde kullanılan yöntemlere göre iyileşme süreci farklılık gösterir. Cerrahi sonrasında yaranın iyileşme süreci birkaç hafta sürebilir ve enfeksiyondan korunmak için dikkatli bakım gereklidir. Parsiyel larenjektomide kısmi cerrahiden sonra ses kısıklığı görülebilir, ancak zamanla iyileşir. Gırtlağın tamamen alınması durumunda nefes almak için trakeostomi (boyunda açılan bir delik) kalıcı hale gelir. Hastalar bu duruma adapte olmak için özel bir bakım sürecine ihtiyaç duyar. Gırtlağın tamamının alınması yalnızca çok ileri evre gırtlak kanserlerinde uygulanan bir tedavi yöntemidir. Gırtlak kanserlerinin çok büyük çoğunluğu sınırlı cerrahilerle, boyundan herhangi bir deliğe ihtiyaç duyulmadan tedavi edilebilmektedir.

Radyoterapi ve kemoterapi sonrası iyileşme sürecinde; boğazda yanma hissi ve hassasiyet azalabilir, ancak iyileşme birkaç hafta sürebilir. Radyoterapi sonrası tat duyusunda azalma ve yutma güçlüğü oluşabilir. Bu sorunlar zamanla düzelir. Hem radyoterapi hem de kemoterapi sonrasında enerji seviyelerinde düşüş olabilir. Dinlenme ve dengeli beslenme bu dönemde önemlidir.

Gırtlak kanserleri mevcut teknolojik gelişmeler ışığında erken evrelerde tamamen, orta ve ileri evrede büyük oranda tedavi edilebilen tümörlerdir. 2 haftadan uzun süren ses kısıklığı, solunum problemi ya da yutma güçlüğü durumunda lütfen Kulak Burun Boğaz muayenesi olmayı ihmal etmeyiniz.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

yutma

Yutma

İnsan beslenmesinin kaynağı olan besinlerin, sindirim sistemine geçişi yutma işlevi ile gerçekleşir. Yutma, doğuştan kazanılmış olan bir fonksiyondur. Yutma süreci basit bir işlev gibi görünse de, çeş

yutma-guclugu-disfaji

Yutma Güçlüğü (Disfaji)

Yutma zorluğu ile birlikte görülebilen diğer bazı belirtiler şunlardır: Yutma sırasında ağrı (odinofaji); hiç yutamama; yenilen gıdanın boğazda, iman tahtası (sternum) arkasında ya da g

bogaz-reflusu

Boğaz Reflüsü

Mide, kendisine gelen yiyecekleri sindirebilmek için asit salgılar. Yemek borusu ve midenin birleştiği bölgede bir grup kas, bir kapakçık sistemi gibi davranarak asitli sıvının mid

RANDEVU TALEBİ

* Lütfen form alanlarını giriniz, bilgileriniz gizli tutulmaktadır.