Dış Kulak İltihabi (Otitis Eksterna)

Dış Kulak İltihabı Nedir?

Kulak yapıları, dış kulak, orta kulak ve iç kulak olarak üçe ayrılır. Dış kulak yolu iltihabı diğer adıyla Otitis eksterna, kulağımızın üç bölümünden en dış kısmını oluşturan dış kulak kanalı ve bazen kulak kepçesinin iltihaplı yani enfeksiyöz veya inflamatuvar bir hastalığıdır.

Kısaca, dış kulak iltihabı (Otitis eksterna)dış kulak yolu cildinin enfeksiyonu, dış kulak yolunun iltihabıdır. Genellikle sadece dış kulak kanalında iltihap mevcuttur. Ancak, ilerlediği durumlarda, kulak kepçesi ve dış kulak kanalı gibi dış kulak yapılarının yanı sıra, kulak zarına, kulak çevresinde cilde ve çevre lenf bezlerine de yayılım gösterebilir.

Otitis Eksterna (Eksternal Otit) Nasıl Oluşur?

Ankara otitis eksterna, dış kulak yolu cildinin koruyucu mekanizmaları bozulduğu zaman ortaya çıkar. Dış kulak kanalının en dış bölümünü oluşturan kıkırdak dış kulak yolunun bezleri tarafından üretilen salgılar, bakteriostatik özelliktedir yani bakterilerin üremesini engelleyici bir fonksiyonu vardır. Bu salgılar ayrıca kulak yolunu neme karşı da korur. Enfeksiyon oluşturabilecek mikroorganizmaları durdurucu etki, salgının asit özellikli olması sayesinde sağlanır. Ancak bu salgının aşırı düzeyde olması sağlıklı bir durum değildir. Kulağın koruyucu salgısının aşırı üretilmesi halk arasında kulak kiri (serumen, buşon) adı verilen durumun oluşmasına yol açar. Bu durumda kulağın kulak burun boğaz uzmanı tarafından temizlenmesi gerekir. Aşırı birikmiş kulak salgısı, otitis eksterna gelişimi için kendi başına bir risk faktörüdür.

Dış kulak kanalına herhangi bir şey sokmak dış kulak iltihabı gelişimine yol açabilir. Buna parmakla kaşıma, pamuklu kulak çöpü, kürdan gibi her türlü yabancı cisim dâhildir. Dışarıdan uygulanan bu çeşit yabancı cisimler hem koruyucu salgı tabakasını bozarak, hem de dış kulak kanalı cildini hasarlayarak enfeksiyona zemin hazırlar. Eksternal otit oluşumuna en çok yol açan bakteriler Staphylococcus aureus ve Pseudomonas aeruginosa’dır.

Akut Dış Kulak İltihabı Oluşumu İçin Risk Faktörleri Nelerdir? Nasıl Önlenebilir?

Ankara akut otitis eksterna ile ilişkili en yaygın görülen etken su ile temastır. Bu nedenle nemli hava koşullarında yaşayanlarda, sık duş alan ve yüzen bireylerde akut eksternal otit daha sık görülebilir. Akut otitis eksternaya verilen isimlerden birisi de “yüzücü kulağı”dır. Akut otitis eksterna ile sık karşılaşan bireylerde dış kulak yolunun su ile temasının azaltılması, dış kulak kanalıasidifiye edecek kulak damlaları kullanılması, serumen tıkanma yapacak kadar çok ise (kulak kiri, buşon) hekim tarafından temizlenmesi, dış kulak kanalının nemli kalmaması için saç kurutma makinesi ile kurutulması ve dış kulak yolu travmasından kaçınılması gibi önlemler alınabilir.

Akut Otitis Eksternanın Belirti Ve Bulguları Nelerdir?

Ankara akut otitis eksterna, genellikle ani başlangıçlıdır. Şiddetli kulak ağrısı ile başlar. Kulak ve çevresinde hassasiyet mevcuttur. Ağrı, bazen muayeneye engel olabilecek kadar belirgindir. Kulak çevresine dokunmakla dahi ağrı artabilir. Dış kulak kanalında tıkanıklık (ödem), akıntı gibi diğer iltihap (enflamasyon) bulguları da görülebilir. Kulakta basınç hissi, dolgunluk, içerisinde bir şey varmış hissi olabilir. Kulak kanalı daraldığı hatta bazen tamamen tıkandığı için genellikle işitmede azalma mevcuttur. Akut otitis eksternaların %98’i bakteriler tarafından oluşturulur. Dış kulak yolundaki iltihabi akıntı, dış kulak yolunda egzemaya neden olabilir. İleri olgularda yüz cildine yayılabilen selülit görülebilir.

Dış Kulak İltihabı Tanısı Nasıl Konulur?

Ankara dış kulak iltihabı tanısı, kulak yolunun otoskop ya da endoskop ile muayenesi ile konulur. Tanının net koyulabilmesi için gerekli hallerde dış kulak yolunun aspiratör ya da diğer aletlerle temizlenmesi gerekebilir.

Dış Kulak İltihabı En Çok Kimlerde ve Ne Zaman Görülür?

Her yaş grubundan bireyde görülebilir. Su ile daha fazla temas edilen yaz aylarında ve yüzücülerde daha sıklıkla rastlanır. Kulağının içerisine dokunan, ya da dış kulak yoluna bir şey sokup kaşıyan kişilerde çok daha sıklıkla görülür.

Kronik Otitis Eksterna Nedir?

Ankara kronik otitis eksterna, dış kulak kanalı iltihabı belirti ve bulgularının 6 haftadan uzun süre devam etmesi durumunda kullanılan bir tanımlamadır.

Malign Otitis Eksterna Nedir?

Ankara malign otitis eksterna, dış kulak yolu enfeksiyonunun çok ilerleyerek kulak sınırları dışına çıkması, kafa tabanı adı verilen kritik önemli bölgeye ulaşması durumuna verilen addır. Akut veya kronik otitis eksternadan sonra gelişebilir. En sık yaşlı, şeker hastası (diyabetik), bağışıklık sisteminde (immünsuprese) sorun olan bireylerde görülür. İnflamasyon kafa içerisine yayılarak kranial sinir felçlerine dahi neden olabilir. Belirtileri baş hareketleriyle kötüleşen derin inatçı kulak ağrısı, kulak akıntısı, ateş, ses kısıklığı, yutma güçlüğü, yüz felci, bilinç bulanıklığı olabilir.

Fronkül Nedir?

Fronkül, dış kulak kanalının, daha da doğru bir deyişle dış kulak kanalında yer alan bir kıl kökünün iltihaplanması ile başlayan sınırlı, daha küçük bir alanda görülen bir iltihap halidir. Belirtileri ve tedavisi dış kulak iltihabı ile benzerdir. Apse haline gelen fronküllerin cerrahi olarak boşaltılarak tedavi edilmesi iyileşmelerini hızlandırır.

Dış Kulak Yolu İltihabı, Cilt Hastalıkları ile Birlikte Görülür mü?

Dış kulak yolu iltihapları değişik birçok cilt hastalığı ile birlikte görülebilir. Egzema, sedef, alerjik dermatit, lupus bunlardan bazılarıdır.

Kulak Mantarı Nedir? Kulak Mantarı Dış Kulak İltihabı mıdır?

Kulak mantarı, Candida ve Aspergillus başta olmak üzere, patolojik mantarların dış kulak yolunda bulunması ile görülür. 

Dış Kulak İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?

Çoğu dış kulak kanalı iltihabı, hastalıklı kulağın kulak burun boğaz uzmanı tarafından temizlenmesi, buna ek olarak ağızdan ve kulak içerisinden kullanılan ilaçlarla tedavi edilebilir. Deri artıkları ve serumenin kulaktan temizlenmesi, dış kulak kanalında uygun asidik ortamın sağlanması, gerekli dış kulak kanalı damlalarının kullanılması tedavide çok faydalı olur. İhtiyaç duyulan hallerde tedaviye sistemik tedaviler de eklenebilir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

akustik-immitansmetri

Akustik İmmitansmetri

Odyolojik test grubunun bir parçası olan akustik immitansmetri; timpanometri, akustik refleks ve statik komplians testlerinden oluşur.

isitsel-noropati

İşitsel Nöropati

İşitsel nöropati, iç kulağın sesi başarılı bir şekilde tespit ettiği ancak sesin kulaktan beyne gönderilmesinde bir sorun olduğu bir işitme bozukluğudur. Bebeklikten yetişkinliğe kadar her yaştan insa

kronik-otitis-media-kronik-orta-kulak-iltihabi

Kronik Otitis Media (Kronik Orta Kulak İltihabı)

Otitis media, orta kulak boşluğunda mikroorganizmaların neden olduğu bir enfeksiyon hastalığıdır. Bu enfeksiyon, yeni başlamış - kısa süreli ya da uzun süreli veya sık tekrar eden vasıfta olabilir.

RANDEVU TALEBİ

* Lütfen form alanlarını giriniz, bilgileriniz gizli tutulmaktadır.