Burun Kanaması

Burun Kanaması Neden Olur?

Burun kanaması genellikle burun ortasında septum adı verilen kıkırdağın üzerindeki mukozadan ve burun ön kısmından kaynaklanır. Burun girişinin hemen birkaç santimetre gerisinde mukozanın altında dışarıdan gelen havanın ısıtılması ve nemlendirilmesi konusunda önem arz eden bir damarsal ağ mevcuttur. Bu ağda yer alan damarlar yüzeye çok yakındır ve üzerlerindeki mukoza çok incedir. Soğuk algınlığı ya da sinüzit sırasında veya ağır olmayan travmalar sırasında görülen kanamaların büyük çoğunluğu bu bölgeden kaynaklanır. Burun kanamalarının bir kısmı ise burunun daha arkasından gelen, burunu besleyen daha büyük damarlara ait kanamalardır. Bu kanamalar daha sık olarak hipertansiyon gibi sistemik rahatsızlıkları olan daha yaşlı hastalarda görülür ve takip ve tedavileri daha fazla önem arz eder.

Burun Kanaması En Sık Hangi Yaşlarda Görülür?

Burun kanaması hayatın iki döneminde sık görülür. Bunlardan birincisi çocukluk ve erken gençlik dönemi, ikincisi ise ileri yaşlardadır. İlk gruptaki kanamalar daha çok burun ön kısmından olan ve nispeten daha az sorunlu kanamalardır. Yaşlılarda olan kanamalar ise daha çok sistemik hastalıklar ve kanamaya yatkınlık gibi nedenlerle olan, nispeten daha ciddi sonuçları olabilen, önemli kanamalardır.

Kanama En Çok Nereden Kaynaklanır? Kanayan Damar Nerededir?

Burun kanamalarının yaklaşık %90’dan fazlası burunun hemen ön tarafından kaynaklanır. Burun ortasında yer alan kıkırdak duvarı besleyen ve burun girişinde çok yüzeysel olan damarlar dış etkenlere açıktır. Kuvvetli burun temizleme, burun içerisinden kabuk alma, hafif burun travmaları, spor çarpışmaları, solunan havanın kuru olması ve geçirilen üst solunum enfeksiyonu gibi nedenler bu bölgeden kanamaya neden olabilir. Burunun ön tarafından kaynaklanan kanamalara ulaşmak ve tedavi edebilmek nispeten daha kolaydır. Bu bölgeye ait kanamalarda, bölgedeki pıhtı temizlendikten sonra dik oturur pozisyonda o bölgeye işaret parmağı ve baş parmakla 5-7 dakika kadar basınç uygulanması basit kanamalarda kanamayı durdurabilir.

burun

Burun kanaması sırasında içerideki pıhtıları temizledikten sonra oturur pozisyonda durmak ve burun her iki tarafından parmak uçları ile basınç uygulamak uygun olur. (C) Haldun Oğuz

Burun ön bölgesi kanamaları, nemlendiriciler kullanmak, basınç uygulamak, damar daraltıcı spreyler kullanmak ve bölgesel yakma uygulamaları gibi yöntemlerle kontrol altına alınabilirler.

Burunun arka bölümünden kaynaklanan kanamalar genellikle daha geniş damarlardan köken alabilir, tedavileri de daha detaylı bir yaklaşım, gerektiğinde tampon uygulanması ve ameliyatla kanamanın durdurulması gibi tedavilere ihtiyaç duyabilir.

burun-kanamasi

Burun kanaması sırasında bazı hastalarda burun tamponu uygulaması gerekebilir. Bu fotoğrafta sevgili çalışma arkadaşımla tamponun nasıl uygulandığını konusunda bilgi vermeyi amaçladık. (C) Haldun Oğuz

burun-kanamasi

Bunlar da İlginizi Çekebilir

tonsillit

Tonsillit

Bademcikler (palatin tonsiller), ağız boşluğunun en gerisinde, dilin arka kısmında, boğazın her iki yanında yer alan bağışıklık sisteminin bir parçası olan organlardır. Vücuda giren bazı mikroorganizm

efuzyonlu-otitis-media-seros-otitis-media

Efüzyonlu Otitis Media (Seröz Otitis Media)

Efüzyonlu otitis media (EOM) ya da diğer adıyla seröz otitis media (SOM), çocukluk çağında çok sık görülen ve halk arasında sıklıkla “kulakta su toplanması” ya da “kulakta sıvı olması”

burun-tikanikligi

Burun Tıkanıklığı

Burun tıkanıklığı birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Bunların bir kısmı çok sık görülen nedenler iken, bazıları çok nadir olarak ortaya çıkar. Bazı rahatsızlıklar belirli yaşlarda daha sık görülü

RANDEVU TALEBİ

* Lütfen form alanlarını giriniz, bilgileriniz gizli tutulmaktadır.