Bazal Hücreli Karsinom

Bazal hücreli karsinom (BHK), derinin en üst katmanı olan epidermisin bazal katmanından gelişen bir deri kanseridir. BHK, en sık görülen deri kanseridir. Melanom dışındaki deri kanserlerinin %75’ini bazal hücreli karsinom oluşturur. Tümörün mikroskobik – histolojik görünümüne bağlı olarak pek çok farklı bazal hücreli karsinom tipi bulunmaktadır. Bunlar arasında yüzeyselnodülermikronodülerdezmoplastikpigmente ve bazoskuamöz BHK sayılabilir. Bazal hücreli karsinom klasik görünüm olarak deri yüzeyinde etrafı sınırlı ve genellikle ortasında ülserasyonu bulunan incimsi papül ya da plak şeklindedir. Yüzeysel BHK’lar ince, pembe, üzeri pullu papül ya da plak şeklinde ortaya çıkar ve sıklıkla genç hastalarda gövdede görülür. Dezmoplastik BHK, morfeaform, infiltratif veya sklerozan BHK olarak da adlandırılabilmektedir. Dezmoplastik BHK’lar düz, skar dokusuna benzeyen hafif atrofik lezyonlar şeklinde, daha güç fark edilen bir görüntüde olabilirler.  Dezmoplastik ve bazoskuamöz BHK’lar daha agresif bir klinik seyire ve daha yüksek bir tekrarlama riskine sahiptir.

BHK için risk faktörleri olarak açık renk tenultraviyole ışına maruziyetbağışıklık sisteminin güçsüz olmasıiyonize radyasyonkimyasal ajanlara maruz kalma (örneğin arsenik) ve nadir genetik sendromlar sayılabilir. BHK’lar lokal agresif davranabilir, çevre dokulara ilerleyebilir ancak uzak dokulara yayılım (metastaz) yapmazlar.

bazal-hucreli-karsinom

Bunlar da İlginizi Çekebilir

cografi-dil

Coğrafi Dil

İyi huylu glossit olarak da bilinen coğrafi dil, dilin yüzeyini etkileyen yaygın bir durumdur. Dil üzerinde haritaya benzeyen düzensiz yamalar ile karakterizedir ve ‘’coğrafi dil’’ ya da “harita dil”

amyotrofik-lateral-skeroz-ve-yutma-bozuklugu

Amyotrofik Lateral Skeroz ve Yutma Bozukluğu

Amyotrofik lateral skeroz ve yutma bozukluğu: Amyotrofik lateral skleroz, nedeni bilinmeyen bir progresif motor nöron hastalığıdır. Hastalar genellikle aspirasyon pnömonisi nedeniyle kaybedilebilir. A

agiz-ici-aft

Ağız İçi Aft

Bazı tekrarlayan aftlar, Behçet Hastalığı, Reiter sendromu, rekürren eritema multiforme, Çölyak hastalığı, Crohn hastalığı, ülseratif kolit, AIDS, periyodik ateş, farenjit ve adenit (PFAPA sendromu) g

RANDEVU TALEBİ

* Lütfen form alanlarını giriniz, bilgileriniz gizli tutulmaktadır.