Ses Teli Kanaması

Ses Teli Kanaması Nedir?

Ses Teli Kanaması, ses teli katmanlı yapısında hemen epitelin altında yer alan yüzeyel lamina propria adı verilen katmanın içerisindeki ince kan damarlarından birisinin çatlayarak kanın bu bölge içerisine dolması ile karakterizedir.

Ses Telinde Kanama Nasıl Oluşur? Ses Teli Kanamasına Neden Olan Faktörler Nelerdir?

Kanamanın nedeni sesin aşırı ya da yanlış kullanımıdır. Genellikle bağırma, öksürme, çığlık atma, şarkı söyleme, öğürme gibi bir davranışın arkasından ortaya çıkar. Ses telleri başta olmak üzere üst solunum yollarının enfeksiyonları sırasında (farenjit, larenjit gibi) epitel daha hassas olduğu için kanamaya yatkınlık oluşabilir.

Ses Teli Kanadığında Nasıl Belirtiler Verir? Hastanın Şikayetleri Nelerdir?

Ses telinde kanama olan bireyler genellikle sadece ses kısıklığı, seste düzensizlik, seste pürüzlülük gibi belirtilerle doktora başvururlar. Beraberinde bir üst solunum yolu enfeksiyonu yoksa genellikle ağrısızdır. 

Ses Teli En Çok Kimlerde Kanar? Ses Teli Kanaması İçin Risk Altında Olan Bireyler Kimlerdir?

Ses teli kanaması en çok sesini yoğun ve yıpratıcı şekilde kullanan bireylerde görülür. Bunlar arasında öğretmenler, din görevlileri, politikacılar, spor eğitmenleri, açık havada bağırarak satış yapanlar ilk akla gelenler arasındadır. Kan sulandırıcı ilaç kullanan bireyler de ses teli kanaması için riskli grup içerisinde sayılabilir.

Ses Telinde Kanama Olduğu Nasıl Anlaşılır? Tanı Nasıl Koyulur?

Ses teli kanaması tanısı, ses tellerinin videolaringostroboskopik ya da fleksibl endoskopik muayenesi ile koyulabilir. 

Ses Teli Kanayınca Nasıl İyileşir? Ses Teli Kanadığında Nasıl Tedavi Edilir?

Kanamanın iyileşmesi için bir süre mutlak ve/veya sınırlı ses dinlendirilmesi yapılması gerekebilir. Bazı olgularde kanamanın ardından oluşan ses teli patolojileri için cerrahi tedaviler ve ses terapisi gerekli olabilir.

Web sitemizdeki ses ile diğer başlıklara aşağıdaki bağlantılardan ve ana sayfamızdan ulaşabilirsiniz. Saygılarımızla. 

ses-teli-kanamasi

Bunlar da İlginizi Çekebilir

ses-fizigi

Ses Fiziği

Ses, canlıların işitme organları tarafından algılanabilen periyodik basınç değişimleridir. Bir maddedeki moleküllerin titreşmesi sonucunda oluşur. Fiziksel boyutta ses; katı, sıvı veya gaz ortamlarda

fileksibl-fiberoptik-laringoskopi

Fleksibl Fiberoptik Laringoskopi

Burun içi yapılar, geniz (nazofarinks), Östaki tüpü girişi, dil kökü, orofarinks (yutak), larinks (gırtlak), ses telleri ve hipofarinksin (y

fonksiyonel-ses-kisikligi

Fonksiyonel Ses Kısıklığı

Fonksiyonel ses kısıklığı (Fonksiyonel disfoni) (FD), yapısal olarak tamamen normal olan ses tellerinin uygun ses çıkarma işlevini yerine getirememesi durumudur. Bir başka ifade ile, normal olan&

RANDEVU TALEBİ

* Lütfen form alanlarını giriniz, bilgileriniz gizli tutulmaktadır.