Uyku Endoskopisi

Uyku Endoskopisi Nedir? Uyku Endoskopisi Nasıl Uygulanır?

Uyku endoskopisi, tıkayıcı uyku apnesi (obstrüktif uyku apnesi) olan bireylerde havayolunu muayene ortamında ya da anestezi altında değerlendirmeye olanak sağlayan dinamik bir yöntemdir. Bu yöntemle elde edilen bilgiler ışığında, hastanın bir cerrahiye ihtiyaç duyup duymadığı, ihtiyaç duyuyor ise öncelikle hangi cerrahilerin faydalı olabileceği konusunda bilgi sahibi olunabilir.

Uyku Endoskopisi Genel Anestezi Altında da Uygulanabilir

Uyku endoskopisi, obstrüktif uyku apnesi olan bireylerde horlama ve/veya tıkanıklığa yol açan bölgelerin belirlenebilmesi amacıyla bireyi tam olarak uyutacak şekilde ilaç verilerek, genel anestezi altında uygulanır.

Genel Anestezi Almadan Uyku Endoskopisi Yapılabilir mi?

Evet. Fleksible fiberoptik nazofaringolaringoskopi veya aynı tekniğin yüksek çözünürlüklü formu olan distal çipli (chip-on-tip) fleksible nazofaringolaringoskopi ile birey uyanık ve oturur pozisyonda iken havayolunda tıkanıklığa en çok yol açan bölgeler benzer şekilde belirlenebilir.

Horlama ve Tıkayıcı Uyku Apnesine Hangi Bölgelerin Hastalıkları Yol Açar?

Horlama ve uyku apnesi, hava yolunun bir ya da birden fazla bölgesinden kaynaklanabiir. Bu bölgeler, burun, geniz, damak, dil kökü, yutak – gırtlak olarak sıralanabilir.

Burundan Kaynaklanan Horlama ve Uyku Apnesi Nedenleri

Burun ortasında yer alan ve septum adı verilen kıkırdak – kemik yapının eğriliği (septum deviasyonu) ve konka adı verilen ve burunun organ kısmını oluşturan, yani, dışarıdan gelen havanın ısıtılması ve temizlenmesinden sorumlu yapıların aşırı büyümesi (konka hipertrofisi) burun seviyesinde tıkanıklığa en çok yol açan iki ana nedendir. Burun tıkanıklığına yol açabilen tüm iyi ve kötü huylu rahatsızlıklar benzer şekilde horlama ve uyku apnesinden sorumlu olabilir.

Genizden Kaynaklanan Horlama ve Uyku Apnesi Nedenleri

Geniz, burunun hemen arkasında yer alan, havayolunun burundan sonra, yutaktan önce gelen kısmını tarif etmek için kullanılan bir isimdir. Geniz bölgesinde havayolunu tıkayan en sık nedenler geniz eti ve geniz tümörüdür.

Boğaz Bölgesindeki Horlama ve Uyku Apnesi Nedenleri

Boğaz bölgesindeki havayolunu daraltan, horlama ve uyku apnesine yol açan en sık nedenler yumuşak damağın ve küçük dilin büyük ve sarkık olması, dil kökünün hipertrofik olması, bademciklerin hava yolunu tıkayacak şekilde büyük olması, epiglotun esnek ve hava yolunu tıkayacak şekilde olması, yalancı ses telleri ve ses telleri seviyesinde olarak sayılabilir.

Horlama, uyku apnesi ve diğer Kulak Burun Boğaz hastalıklarının tanı ve tedavisi hakkında daha detaylı bilgi için bize ulaşabilirsiniz.

Sağlıklı günler dileklerimle.

uyku-endoskopisi

Bunlar da İlginizi Çekebilir

alerjik-rinit

Alerjik Rinit

Alerjik rinit, ya da eskiden daha fazla kullanılan adıyla “Saman nezlesi”, burun mukozası iltihabı anlamına gelen rinit nedenlerinden birisidir. Hava yoluyla solunum sırasında karşılaşılan alerjenlere

geniz-akintisi

Geniz Akıntısı

Geniz akıntısı, burundan arkaya doğru gittiği hisedilen, boğazda takılma hissi, boğazda birşey varmış hissi, boğazda gıcık ve sık boğaz temizleme ihtiyacına yol açabilen bir durumdur. Beraberinde öksü

tikayici-uyku-apnesi-riski-olan-bireyler

Tıkayıcı Uyku Apnesi Riski Olan Bireyler

65 yaşından büyük hastalar Vücut –kitle endeksi (VKİ) [Body-mass index (BMI)] 30 kilogram/metrekareden yüksek olan bireyler

RANDEVU TALEBİ

* Lütfen form alanlarını giriniz, bilgileriniz gizli tutulmaktadır.