Tek Taraflı Ses Teli Felci

Ses Teli Felci Nedir? Ses Teli Hareket Kısıtlılığı Ne Demektir?

Ses telinin felci, ses teli dokusunu oluşturan kaslara uyarı götürmesi gereken sinirin çalışmaması nedeniyle oluşan ses teli hareket kısıtlılığını anlatmak için kullanılan bir terimdir.

ses-teli-felci

Sağlıklı Bireylerde Ses Telleri Nasıl Çalışır?

Ses telleri soluk borusunun hemen üstünde bulunur. Her insanda iki adet ses teli mevcuttur. Bu iki ses teli tıpkı V harfi gibi bir uçlarında birbirine bağlı, diğer uçta serbesttir. Normal ses telleri soluk alıp verme sırasında açılır, ses çıkarırken ya da yutma sırasında tam olarak kapanır.

Tek Taraflı ya da İki Taraflı – Çift Taraflı Ses Telinde Felç Olması Ne Anlama Gelir?

Toplam iki adet ses telimizden, etkilenen ses teli sayısına göre felç, tek taraflı ya da iki taraflı olarak ifade edilir.

Ses Teli Felci Nedenleri Nelerdir?

Tek taraflı ses teli felci oluşmasına yol açan en sık neden, baş, boyun ya da göğüs kafesi içerisinde yapılan cerrahi girişimlerdir. İlgili hastalığın tedavisi sırasında ses teli siniri istemsiz olarak hasar görebilir. Bazı durumlarda ise hastalığı tedavi edebilmek için sinirin hasar görmesi kaçınılmaz olur. Buna en sık örnekler arasında tiroid (guatr) cerrahileri, boyun omurları için yapılan cerrahiler, kalp ve büyük damarlar için yapılan cerrahiler ve beyin cerrahileri sayılabilir. Ses telini besleyen sinirler çok hassas olduğundan özenli cerrahiler sırasında dahi fonksiyon kaybına uğrayabilir, bu çoğu zaman kaçınılmaz bir durumdur.

Tek taraflı ses teli felci oluşumunda ikinci en sık görülen neden sinirin çalışmasında soruna yol açan iltihabi durumlardır. Bu durum en sık viral enfeksiyonlar sonrasında görülür ve bazı durumlarda geçici olabilir, yani sinir bir süre sonra yeniden çalışır ve felç durumu ortadan kalkar.

Tek taraflı ses teli çalışmasını engelleyen üçüncü en sık durum, sinir çalışmasını engelleyen, sinir üzerinde basıya yol açan tümörlerdir. İlgili sinir ve dalları, beyinden başlar, boyundan geçer, göğüs kafesi içerisine girer ve tekrar boyuna dönerek ses tellerini besler. Bu uzun yol boyunca oluşabilecek bazı iyi ve kötü huylu tümörler sinirin fonksiyonunu bozarak çalışmasına engel olur. Bu durum da ses teli felci ile sonuçlanabilir. Ses teli felcine yol açan en sık tümörler akciğerde bulunan tümörlerdir.

Tek taraflı ses teli felcine yol açabilen başka birçok etken daha vardır. İlaçlara bağlı toksisite, nörolojik hastalıklar, beyin kanaması gibi nedenler bunlar arasında sayılabilir.

Ses Teli Felcinin Belirtileri Nelerdir? Ses Teli Felci Hangi Şikayetlere Yol Açar?

Tek taraflı ses teli felci olan bireyler genellikle ses kalitesinin azalmasından yakınırlar. Ses kısıklığı, sesin güçsüz çıkması, sesin soluklu yani sanki konuşurken nefes kaçağı varmış gibi çıkması, bir süre konuşunca çabuk yorulma, sesin istendiği kadar şiddetli çıkmaması, istenilen incelikte sesler çıkaramama oluşabilecek ses sorunlarından bazılarıdır. Bazı bireylerde ses telleri tam kapanamadığı için sıvı gıdaların hava yoluna kaçması, örneğin su içerken sık öksürme, boğulacakmış gibi olma gibi sorunlar da görülebilir.

İki taraflı ses teli felci olan bireylerin ana sorunları rahat nefes alamama, solunum sıkıntısı ve uyku sırasında sesli ve rahatsız solunumdur. Daha detaylı bilgi için burayı tıklayarak ilgili sayfamızı okuyabilirsiniz.

Ses Telinde Felç Tanısı Nasıl Koyulur? Ses Telinde Felç Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Ses teli felci tanısıvideolaringostroboskopi, fleksible fibroptik laringoskopi, chip-on-tip yüksek rezolüsyonlu görüntüleme gibi uygun görüntüleme yöntemleri ile muayenehane koşullarında koyulabilir. Gerekirse sesin mevcut durumdan ne kadar etkilendiğini anlamak için akustik analiz yapılabilir.

Ayrıca, ses teli felcinin nedeninin belirlenebilmesi için tam bir kulak burun boğaz baş boyun muayenesi yapılmalı, ihtiyaç duyuluyor ise uygun radyolojik inceleme yöntemleri (bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans inceleme gibi) ve laboratuvar tetkikleri kullanılarak mümkünse nedenin ne olduğu ortaya konulmalıdır.

Ses Telinde Felç Olan Bireylerin Tedavisinde Hangi Yöntemler Kullanılabilir? Ses Teli Dolgusu Yapılabilir mi?

Tek taraflı ses teli felci ile ilişkili ses problemlerinin tedavisi için kullanılan ana yöntemler ses terapisi, enjeksiyon laringoplasti (ses tellerine dolgu yapılması, ses teli dolgusu, kapalı ses teli cerrahisi) ve tiroplastidir (açık ses teli cerrahisi). Bunlardan hangilerinin kullanılacağı ve zamanlaması hastanın klinik durumuna, mevcut ses ve aspirasyon (boğaza sıvı kaçma) düzeyine göre değişebilir. Ses teli felç durumunun oluşmasından sonra en erken dönemde yapılan doğru uygulamalar ile en iyi sonuçlar elde edilebilmektedir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

disfoni

Disfoni

Disfoni, ses yolu tarafından üretilen sesin kalitesinde olumsuz bir değişiklik, ses çıkarmak için gösterilen çaba veya yorgunlukta artış, konuşma ve şarkı söyle

ses-kisikliginin-en-sik-nedenleri

Ses Kısıklığının En Sık Nedenleri

Ses kısıklığının en sık nedenleri neler olabilir? Ses problemleri bir çok farklı nedenden kaynaklanabilir. Kısa süreli ses kısıklıkları basit üst solunum yolu enfeksiyonları ya da

videolaringostroboskopi

Videolaringostroboskopi

Videolaringostroboskopi, bir endoskopik muayene biçimidir. Bu yöntemle, diğer endoskopik muayene yöntemlerinde olduğu gibi, vücudun bir bölgesi (burada larinks yani gırtlak) b

RANDEVU TALEBİ

* Lütfen form alanlarını giriniz, bilgileriniz gizli tutulmaktadır.