Videolaringostroboskopi

Videolaringostroboskopi Nedir?

Videolaringostroboskopi, bir endoskopik muayene biçimidir. Bu yöntemle, diğer endoskopik muayene yöntemlerinde olduğu gibi, vücudun bir bölgesi (burada larinks yani gırtlak) bir optik sistem aracılığı ile görülür hale getirilir. Muayene sırasında özel bir ilaç uygulaması gerekmez. Klinik koşullarında, oturur pozisyonda larinksin daha iyi görülebilmesi için ağız açık, dil dışarıda pozisyonda işlem yapılır.

Videolaringostroboskopi Muayenesi Nasıl Yapılır?

Muayene sırasında dil köküvallekula adı verilen dil arkası boşluklar, ses tellerisoluk borusu ve yemek borusunun girişi görüntülenebilir. Görüntüleme 70 ya da 90 derecelik bir açılı teleskopla yapılabilir. Günümüzde, ilerleyen teknoloji ile eğilebilir ince endoskoplarla burun içerisinden ulaşarak da aynı alanların görüntülenmesi sağlanabilmektedir. Bu görüntülerin, elde tutulan ve endoskopa bağlı bir küçük kamera ile monitöre aktarılması sayesinde görüntü, aslından çok daha büyük bir şeklide ve kolayca takip edilebilir olarak gözlenebilir. Tüm görüntüler daha sonra da değerlendirebilmek için bilgisayara aktarılabilir, kaydedilebilir, fotoğraflanabilir.

Stroboskopi Ne Demektir? Ne İşe Yarar?

Stroboskopi, bir ışık kaynağıdır. boyuna yerleştirilen bir mikrofon aracılığıyla ses tellerinin saniyedeki titreşim sayısı belirlenir. Bu titreşim sayısına yani frekansa göre ışık kaynağından iletim kesilir. Kesintili olarak iletilen ışık sayesinde, muayene edilen bölgenin görüntüsünün insan gözünün takip edebileceği bir hızda izlenmesine olanak sağlanır.

Ses Telleri Nasıl Çalışır?

Ses tellerimiz normal bir erkekte saniyede yaklaşık 100-140 kez, bir kadında yaklaşık 200-240 kez, bir çocukta ise ortalama 300 kez kadar titreşir. Bu rakamlar, hiçbir ses eğitimi olmayan bireyin normal konuşma sırasındaki değerleridir. İnsan gözü, bu titreşimleri takip edecek kadar hızlı değildir. Stroboskopi ile elde edilen görüntü, basit bir anlatımla, karanlık bir eğlence mekanında beyaz kesintili ışık altında dans ederken, karşınızdaki arkadaşınızın hareketini izlemeniz gibidir. Yani hareketi donmuş karelerin art arda izlenmesi gibi algılarsınız. Bu ışık teknolojisi, ses telinin hareketlerini detaylı olarak görmemizi ve dolayısıyla hastalıklı alanı doğru olanak tanımlamamıza olanak sağlar.

videolaringostroboskopi.

Videolaringostrobokopik Görüntüler Kayıt Edilebilir mi?

Videolaringoskopi sırasında da görüntüler dijital video kayıtları olarak kaydedilebilir, aynı sırada veya daha sonra bu video kayıtlarından fotoğraflar çekilebilir. Bu sayede ses tellerinde veya larinksin diğer yapılarında olan değişiklikler arşivlenebilir ve değişik zamanlara kontrol amacıyla kullanılabilir.
Örnek bir videolaringostroboskopi videosu için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

ses-kisikliginin-en-sik-nedenleri

Ses Kısıklığının En Sık Nedenleri

Ses kısıklığının en sık nedenleri neler olabilir? Ses problemleri bir çok farklı nedenden kaynaklanabilir. Kısa süreli ses kısıklıkları basit üst solunum yolu enfeksiyonları ya da

saglikli-ses-icin-neler-yapmamali

Sağlıklı Ses İçin Neler Yapmamalı?

Yüksek sesle konuşmayın ve bağırmayın. Spor karşılaşmaları sırasında uzun süre tezahürat etmeyin ve çığlık atmayın. Performans sonrası gürültülü kulüp veya barlara olabildiğince gitmeyin. Bar

ses-kisikligi-dikkat

Ses Kısıklığı – Dikkat!

Ses tellerinin yerleşim yeri, onların ne kadar kıymetli olduğunu bize hatırlatacak bir pozisyondadır. Boyun bölgemizde, tiroid kıkırdak adını verdiğimiz kuvvetli bir doku içerisinde saklanmı

RANDEVU TALEBİ

* Lütfen form alanlarını giriniz, bilgileriniz gizli tutulmaktadır.