Gelişimsel Dil Bozukluğu – Gecikmiş Konuşma

Gelişimsel Dil Bozukluğu – Gecikmiş Konuşma: Bir çocuk eğer başkalarının söylediklerini anlamakta (alıcı dil) zorlanıyorsa ya da duygularını, düşüncelerini yeterli düzeyde sözel olarak aktarmakta (ifade edici dil) güçlük yaşıyorsa gelişimsel bir dil-konuşma gecikmesi ile karşı karşıya olduğumuz söylenebilir.

Dil ve konuşma fonksiyonları birbirinden farklı fonksiyonlardır. Dil gecikmesi, konuşma gecikmesinden daha ciddi bir durumdur, çünkü dil çocuğun zihinsel gelişimine paralel olarak gelişir. Konuşma gecikmesi ise çoğunlukla sadece konuşmanın kronolojik yaş ile uyumsuz olması halidir. Çoğunlukla alıcı dil normal, ifade edici konuşma fonksiyonu ise geriden gelir.

Çocuklar bazı becerilerde yaşıtlarına göre geri kalabilir. Örneğin geç oturabilir, geç yürüyebilir. Bazı durumlarda bu gecikme kolaylıkla kapatılabilir. Dil – konuşma gecikmesi olan çocukların işitmelerini ve konuşma fonksiyonlarını değerlendirebilmek için bir Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı ve Dil Konuşma Bozuklukları Uzmanı tarafından değerlendirilmesi uygun olur. Bu sayede, çocuğun yaşamının sonraki dönemlerinde karşılaşabileceği sosyal, psikolojik ve davranışsal problemler ile öğrenme güçlüğü gibi ilerledikçe geriye çevirmesi zorlaşan sorunlar önlenebilir.

Çocuğunuz;

  • 18-30 ay arası dönemde söylediklerinizi anlamada sıkıntı yaşıyorsa,
  • 2 yaşında 50’den az anlamlı sözcüğe sahipse,
  • Çevresiyle iletişim kurmaktan kaçınıyorsa,
  • Kelimeler yerine el-kol hareketleri kullanıyorsa,

MUTLAKA bir Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı ve Dil Konuşma Bozuklukları Uzmanı tarafından değerlendirilmesini sağlayınız.

konusma-bozuklugu

Bunlar da İlginizi Çekebilir

ortner-sendromu

Ortner Sendromu

Sol atrium genişlemesine bağlı, sol rekürren laringeal sinirin gerilmesi – basıya uğraması sonucu oluşan sol vokal kord paralizisine bağlı gelişen ses kısıklığına Ortner sendromu ya da 

dr-friedrich-brodnitz

Dr. Friedrich Brodnitz

Ses mekanik veya akustik bir fenomenden daha öte bir şeydir. Karakterin bir aynası, ruh halinin ve hislerin bir taşıyıcısı, nörotik ve psikotik eğilimler için bir anahtardır.

duygularin-sese-etkisi

Duyguların Sese Etkisi

Sesin duygusal durumun ipuçlarını yansıttığı uzun zamandır bilinmektedir. Bu konudaki yorumlar çok eskilere dayanmaktadır. Örneğin, Çiçero ve Aristo, her duygunun farklı bir s

RANDEVU TALEBİ

* Lütfen form alanlarını giriniz, bilgileriniz gizli tutulmaktadır.