Profesyonel Ses Sanatçıları Ve Ses Bilinci

Profesyonel ses sanatçıları ve ses bilinci hakkında 2006 yılında web siteme yazdığım aşağıdaki bilgileri aynen koruyarak web sitemin 2020 güncellemesinde de yer verdim:

Ses sanatçılarının, ses oluşturma mekanizmalarının çalışma şekli konusunda eğitimli olması iki nedenle önemlidir. Bunlardan birincisi, ses rahatsızlıklarının önlenmesi, ikincisi ise ses rahatsızlıkları oluştuğunda bunların tedavisinin ana hatlarını anlamaları içindir.

Bu eğitim, diğer hastalıklara karşı yapılan önlemeler veya koruyucu bilgilendirmeler gibi algılanmalıdır. Örneğin, atletlere iskelet ve kas problemlerinin önlenmesi için nasıl eğitim veriliyorsa, ya da hipertansiyon veya kalp rahatsızlığı olanlara nasıl beslenme ve davranış eğitimi veriliyorsa, ses profesyonellerine de benzer şekilde ses oluşumu için gereken mekanizmaların nasıl çalıştığı ve nasıl korunması gerektiği hakkında eğitim verilmelidir.  

Ses eğitimi, hem sese zarar verme riski olduğu konusunda sanatçıda bir bilinçlenme sağlar, hem de ses rahatsızlıklarından sonra düzelme için önemli olan birinci basamaktır.

Ses rahatsızlığı ne olursa olsun (iyi huylu bir ses teli patolojisi, ses teli felci, hatta larinks kanseri), kişi, iyileşme sürecinde kendisinin rolünün öneminin farkında olmalıdır. İyileşme süresince sesin bir miktar kısıtlı olacağının bilinmesi de, iyileşmeyi olumlu yönde etkileyecektir.

Profesyonel Ses Sanatçıları Ve Ses Eğitimi

Ses eğitimi, ses profesyonelini takip eden ses klinisyeninin (genellikle laringolog- yani ses üzerine uzmanlaşmış bir kulak burun boğaz uzmanının- veya konuşma patoloğunun) görevidir. Ses fonksiyonu, ses rahatsızlıkları ve ses rahatsızlıklarının tedavi metodları, her geçen gün daha da anlaşılır hale gelmektedir.

ses

Hasta İken Şarkı Söyleme – Performans Sergileme

Ses sanatçılarında ses problemleri oluşmasının en önemli nedeni hasta iken şarkı söylenmesidir. “Show must go on!” güzel bir ifade olmakla beraber, söz konusu olan ses sanatçısının kariyeri olduğunda, daha doğru olan söylem, ünlü bir laringologun deyişiyle, “Şov devam etmeli, ama hasta şarkıcı onun bir parçası olmamamalıdır” olmalıdır. Hasta iken şarkı söylendiğinde, ses problemlerinin oluşma riski ve oluşan problemin ciddiyeti daha fazla olur. Bu gibi durumlarda, ses teli içerisine kanama gibi durumlar görülerek kariyerler erken zamanda sonlanabilir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

duygularin-sese-etkisi

Duyguların Sese Etkisi

Sesin duygusal durumun ipuçlarını yansıttığı uzun zamandır bilinmektedir. Bu konudaki yorumlar çok eskilere dayanmaktadır. Örneğin, Çiçero ve Aristo, her duygunun farklı bir s

ortner-sendromu

Ortner Sendromu

Sol atrium genişlemesine bağlı, sol rekürren laringeal sinirin gerilmesi – basıya uğraması sonucu oluşan sol vokal kord paralizisine bağlı gelişen ses kısıklığına Ortner sendromu ya da 

gunun-olgusu-iki-tarafli-ses-teli-felci

Günün Olgusu – İki Taraflı Ses Teli Felci

35 yaşında kadın hastamızda tiroid kanseri ardından gelişen iki taraflı ses teli felci. Videolaringostroboskopik muayenede her iki ses teli hareketlerinin, özellikle soluk alma sırasında belirgin hale

RANDEVU TALEBİ

* Lütfen form alanlarını giriniz, bilgileriniz gizli tutulmaktadır.